top of page
DSC_5942.JPG

Wat is 2toDrive oftewel begeleid rijden?

1 November 2011 is de proef 2toDrive (begeleid rijden) van start gegaan. Jongeren kunnen nu al met 16,5 jaar rijlessen nemen en vanaf 17 jaar hun rijbewijs halen. Tot hun 18e jaar rijden ze onder begeleiding van een coach.

Jongeren mogen nu al vanaf 16,5 jaar rijlessen gaan nemen, zodat zij, zodra zij 17 jaar zijn, op examen kunnen. Je theorie kun je al behalen vanaf je 16e jaar en is vanaf het halen van het theorie certificaat 1,5 jaar geldig. Dat was voorheen 1 jaar.Jongeren die vóór die datum al 17 zijn geworden, mogen helaas niet mee doen met de proef. Wel kunnen zij al vanaf november 2011 rijlessen nemen; zodra zij 18 jaar zijn mogen ook zij rijexamen doen.

Wat is het doel van 2toDrive?

Het doel van 2toDrive is een lager ongevalsrisico onder jonge bestuurders. In Duitsland is de proef al een aantal jaren bezig en is het resultaat daarvan is 30% minder ongevallen en 20% minder overtredingen onder de beginnende bestuurders.

Hoe werkt het?

Let op: Jongeren die vóór 1 November 2011 al 17 zijn geworden, mogen helaas niet mee doen met de proef.

Je moet woonachtig zijn in Nederland.Ben jij 16 jaar? Dan mag je starten met het halen van je theorie-examen.Vanaf 16,5 jaar mag je gaan rijlessen.Als je 17 jaar bent geworden mag je rijexamen doen.Heb je je rijbewijs gehaald? Dan kun je tot je 18de in de auto rijden samen met je coach.Vanaf je 18e mag je zelfstandig de weg op.De exameneisen zijn dezelfde als die van het huidige rijexamen. Als je slaagt, krijgt je ook een gewoon rijbewijs. Dit rijbewijs kan in Nederland worden gebruikt, maar niet in het Caribische deel van het Koninkrijk. Het rijbewijs geldt niet in het buitenland totdat je 18 jaar bent.

Als je meedoet aan 2toDrive en je rijbewijs wilt aanvragen, heb je daarnaast een begeleiderspas nodig. Deze pas mag je aanvragen vanaf 16,5 jaar. De kosten voor de aanvraag van de pas bedragen €35,-

Wat houdt Coach autorijden in?

Als je slaagt voor het rijexamen, kun je tot je 18-de onder begeleiding van een coach autorijden. De coach moet aan een aantal eisen voldoen. Zo moet de coach:

Minimaal 10 jaar in het bezit zijn van een personenrijbewijs (rijbewijs B);Geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen hebben gehad: dat wil zeggen geen onherroepelijke ontzegging van de rijbevoegdheid door de rechter of het Openbaar Ministerie opgelegd hebben gekregen;Niet onder invloed van drank/drugs of medicijnen zijn tijdens het begeleiden;In het verleden niet door het CBR naar alcoholcursussen of gedragscursussen gestuurd zijn;Geen onderzoek naar rijvaardigheid of rijgeschiktheid hebben gehad;Vermeld staan op de begeleiderspas van de jongere. Op deze pas mogen maximaal 5 ervaren bestuurders vermeld staan die de beginnende automobilist zelf heeft opgegeven;Een geldig rijbewijs hebben.Nadat je het rijbewijs hebt behaald begint het begeleid rijden. De coach fungeert als een aanspreekpunt voor jou en coacht waar nodig. De coach geeft geen rijles en verricht zelf geen bestuurdershandelingen. In het buitenland is gebleken dat alleen al de aanwezigheid van een coach een matigende en beschermende invloed op jongeren heeft.

 

Voor meer details zie: 2toDrive aanvragen van een begeleiderspas bij het RDW kan ook via de site 2toDrive.Veilg Verkeer Nederland: 2toDrive: begeleid rijden vanaf zeventien jaar.

bottom of page